Ervaringen

“Samen sta je sterk”

Sinds het najaar van 2012 trekken Willemijn en Sandra (*) met elkaar op. Na een eerste kennismaking bij de Vriendendienst in Tilburg treffen ze elkaar tweewekelijks in de stad. Dat bevalt goed, want uit de eerste terugblik blijkt dat ze graag samen verder willen.

Sandra (23)vertelt over de reden waarom ze bij de Vriendendienst in Tilburg terecht kwam: “Door mijn ziekte heb ik al langere tijd weinig contacten, daardoor ben ik in een isolement terecht gekomen. Ik zat in een neerwaartse spiraal waar ik moeilijk uit kon komen alleen. Ik ben getipt door iemand van GGz Breburg, die zei dat de Vriendendienst wellicht iets voor mij zou kunnen zijn. Omdat ik zelf ook behoefte heb aan een vorm van positief contact, heb ik me aangemeld”.

Spannend

Na vier maanden kwam vanuit de Vriendendienst Willemijn in beeld als mogelijk maatje
“In eerste instantie vond ik het erg spannend”, zegt Sandra over de 1e kennismaking. ”Het is iets nieuws voor me, iets dat afwijkt van de normale gang van zaken. Het was een hele stap om dit contact aan te gaan, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik geniet van het anderhalve uur die we samen doorbrengen. We spreken af bij een café, waar we dan samen wat drinken en kletsen over van alles en nog wat. Soms is de tijd gewoon te kort!”

Stage

Willemijn (21) is via haar stage terechtgekomen bij de Vriendendienst: “Ik volg de opleiding Social Studies en via bekenden ben ik zo hier terechtgekomen. Ik kende de geestelijke gezondheidszorg en de Vriendendienst eigenlijk niet echt. In mijn stage vind ik het ook leuk en nuttig om zelf een maatjescontact te hebben. Niet omdat het verplicht is voor mijn stage, maar omdat ik het zelf graag wil. Je kunt andere vrijwilligers beter adviseren over een maatjescontact als je zelf ervaren hebt hoe het is!”

Klik

Beiden ervaren een goede ‘klik’. Sandra: “Nu is het contact goed en we zien wel wat het wordt. Voor mij is het wel een bewuste keuze geweest om op deze manier een contact aan te gaan. Samen kunnen we drempels, die ik ervaar, uit de weg ruimen. Zo kan ik weer in openbare ruimtes komen, iets wat voor mij alleen heel moeilijk geworden was. Natuurlijk is het in het begin spannend om het zo te doen, ik was dan ook heel zenuwachtig. Maar ik wil het graag zo om uit mijn eigen cirkeltje te komen. Met de steun van Willemijn kan ik zo langzaam mijn cirkel groter maken”.

Yoga

Op termijn is het plan om samen naar de yoga-les te gaan. Sandra: “Alleen zal ik het niet doen. Ik heb de hulp nodig omdat ik anders niet over de drempel kom. Teveel onbekende mensen, drukte, redenen waarom ik het wellicht niet zou doen. Willemijn vult dit aan: “Samen sta je sterk. Dit is er een mooi voorbeeld van”.

Toekomst

Hoewel nu nog niet in te schatten valt hoe het contact tussen Willemijn en Sandra zich zal ontwikkelen, zijn beiden daar op dit moment positief over. Uitgangspunt is sowieso dat een contact minimaal voor de duur van een jaar aangegaan wordt. Willemijn: “Zoals het nu uitziet heb ik wel het plan om dit contact na afloop van mijn stage door te zetten”.

(*) Om privacy-redenen is de naam Sandra gebruikt.