Ervaringen

Lieuwe Kampen

'Goede band'

“Het is wel de omgekeerde wereld, maar ik vroeg Paul of hij geen buddy zocht”, vertelt Lieuwe Kampen. “Hij schenkt hier al heel wat jaartjes koffie en ik ben al een hele tijd vrijwilliger tijdens deze avond. Ik dacht dat het wel wat voor hem zou zijn, een buddy. En ik stelde hem voor zich daar voor aan te melden en dan zou ik dat ook doen, zodat ik zijn buddy werd. Dat is nu een dikke zes jaar geleden en sindsdien hebben we een goede band opgebouwd. We spreken elkaar zo om de week en ondernemen geregeld leuke uitstapjes.”

Ontspannen

Uitstapjes die Lieuwe en Paul ondernemen zijn heel divers. Van Artis tot aan de Biesbosch, van het Dolfinarium tot aan een beeldhouwexpositie. “Dat laatste was extra bijzonder”, vervolgt Lieuwe. “Het was een expositie van Pauls broer. Zo ben ik steeds meer deel van zijn leven. En dan niet het leven als cliënt. Maar echt zijn leven, de dingen die hij leuk vindt, waar hij van geniet. We hebben het bijna nooit over zijn aandoening. Daarvoor ben ik ook niet. Ik ben er juist voor om dat even aan de kant te zetten, de leuke kanten van het leven in te vullen. En ik geniet net zo hard als Paul. Zelfs als we op weg zijn al: we draaien de wat oudere muziek en de kennis van Paul is bijna encyclopedisch. Hij weet bij de eerste noten al welk nummer het is van welke artiest. Fantastisch vinden we zulke ritten. Voor mij het vrijwilligerswerk ook iets om me te ontspannen. En daarbij: waarom zou je alles betaald doen?”

Een dagje naar de dierentuin, wandelen over de hei, op familiebezoek of uitwaaien aan het strand. Voor ons allemaal fijne bezigheden die we in de meeste gevallen zelf kunnen ondernemen en inplannen. Het mag bekend zijn dat dat voor veel van onze cliënten geen vanzelfsprekendheid is. Gelukkig voor hen is er naast de zorg die wij als GGz Breburg bieden ook de mogelijkheid om een zogenaamde buddy of maatje te krijgen. Dat is een vrijwilliger die samen met de cliënt gezellige dingen onderneemt. En dat blijkt een groot plezier te zijn: voor cliënt én voor buddy!

Lieuwe_Kampen

 

 

 

 

 

 

 Lieuwe Kampen

Lieuwe Kampen is vrijwilliger bij GGz Breburg