Ervaringen

Angelique de Gunst

De Aanloop

 

Mijn naam is Leny Ammerlaan, ik werk vanaf 2008 als onbetaalde medewerker bij ‘De Aanloop’ van GGZ in Oosterhout. Mijn beroepsleven heeft zich afgespeeld in de medische sector, daarnaast heb ik veel onbetaald werk gedaan en bestuursfuncties gehad. Werken voor mensen in een kwetsbare positie doe ik graag. Luisteren, bemoedigen, kopje koffie inschenken, mensen positief benaderen, kortom gewoon aardig zijn. En dat is precies wat ik bij De Aanloop doe.

Complexe problematiek

Voordat ik dit werk deed, wist ik niet zoveel van psychiatrische problemen. Ik wist dan ook niet goed wat ik zou kunnen verwachten, maar tegelijkertijd vond ik het heel boeiend en uitdagend om hier aan de slag te gaan. En daar heb ik geen moment spijt van gehad. Veel bezoekers van De Aanloop hebben een psychiatrische achtergrond. De problematiek is vaak complex. In de loop der jaren zie je mensen instorten en weer opkrabbelen. Je ziet ook hoe moeilijk dat is, hoeveel kracht het kost om dit iedere keer op te brengen. Dat heeft gemaakt dat ik nog meer respect heb gekregen voor deze kwetsbare mensen die zo gemotiveerd zijn om er steeds opnieuw het beste van te maken.

Jezelf kunnen zijn

Je merkt dat De Aanloop voor veel bezoekers een vast punt is waar men terecht kan, een spelletje kan doen of alleen maar zitten, krantje lezen, even iets drinken of een warme tosti eten. Wie dat wil kan zijn verhaal kwijt, maar praten hoeft niet. Gewoon jezelf zijn. En dat wordt gewaardeerd. Daarom ben ik hier al zo lang. Het werk is afwisselend, je weet nooit van tevoren hoe een middag zal verlopen. Wij verzorgen ook wekelijks een warme maaltijd. De menu’s worden in overleg met de bezoekers vastgesteld. Dat is hard werken in de keuken en heel gezellig aan tafel. Voor sommige bezoekers is het de enige keer in de week dat ze niet alleen aan tafel zitten.

Voldoening

Maar ook bij GGZ als organisatie voel ik me goed. De beroepskrachten waar ik mee te maken heb, zijn aardige ‘collega’s’ , warm en sociaal voor de bezoekers. Ik heb op mijn verzoek ook scholing gehad over diverse psychiatrische ziektebeelden. Daardoor heb ik meer inzicht gekregen in bepaalde problematiek en ben ik nog beter in staat om adequaat te reageren in bepaalde situaties. Mijn werk bij GGZ geeft mij bovendien erg veel voldoening.