Ervaringen

Joost Winter

“Ik weet hoe belangrijk het is om sociale contacten te hebben”

Samen naar het museum, een uitstapje dat Jonas en Guus graag maken. In de afgelopen jaren zijn ze al op veel plaatsen geweest. Tilburg, Rotterdam, Amsterdam, zelfs een bezoek aan een museum in Groningen stond al eens op de agenda. In Tilburg bezochten ze twee keer het bekende museum De Pont.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen activiteiten ondernemen
Jonas Eshiker en Guus Vermeulen ondernemen al sinds 2006 gezamenlijke activiteiten.
Jonas daarover: “Ik kom uit Irak en heb hier geen familie. In het contact met mijn behandelaar kwam naar voren dat ik graag iemand heb, waarmee ik samen activiteiten kan ondernemen. Een goede tijdsbesteding, samen met iemand anders. Alleen komt het er niet zo van. Ik werd in contact gebracht met de mensen van het vrijwilligerswerk. Die vonden snel een maatje voor me. Dat was Guus”.

Zondagmiddag
“Ik was via vrijwilligersorganisatie Contour op zoek naar een geschikte vrijwilligersactiviteit”, vertelt Guus. “Toen de vraag kwam of ik eventueel maatje van Jonas wilde worden, heb ik daar positief op gereageerd. Ik weet hoe belangrijk het is om sociale contacten te hebben. Het klikte al snel goed en sinds die tijd kom ik een keer per veertien dagen bij Jonas, meestal op zondagmiddag”.

Soms thuis, soms samen op stap
Natuurlijk gaan ze niet elke keer naar het museum. “Meestal blijven we thuis bij Jonas, samen koffie drinken, t.v. kijken, een praatje maken”, zegt Guus. “En soms gaan we samen ergens naartoe. De Tilburgse kermis was leuk. En we zijn samen naar Skyfall, de nieuwe film van James Bond, geweest”.

Geen verplichting
“Guus is een flexibel en leuk maatje”, zegt Jonas, als gevraagd wordt wat hij waardeert in Guus. ”We hebben vertrouwen in elkaar en kunnen op elkaar rekenen”.
“Gaandeweg ben ik Jonas meer als vriend gaan zien”, vult Guus aan. “Ik voel het dan ook niet als een verplichting om hem elke keer op te zoeken. Er kwam wel eens een vraag of ik nog een maatje erbij wilde, maar dat hoeft voor mij niet. Zo is het goed”.

Tekenen
De museumbezoekjes sluiten goed aan bij de grote hobby van Jonas, namelijk tekenen. Hij maakt zelf mooie werken tijdens zijn werkzaamheden op de diverse activiteitencentra. Twee keer per week naar de Ambassade, een dag naar Switsj en twee dagen naar Pompidou. In zijn huidige woning kun je de resultaten daarvan zien hangen. Kandinski en Monet zijn enkele van zijn favoriete kunstenaars.

Samen is veel leuker
Behalve een bezoek aan het jaarlijkse vrijwilligersfeest bezoekt Guus amper de, regelmatig georganiseerde, vrijwilligersavonden. “Ik trek het liefst gewoon met Jonas op. Aan de contactavonden heb ik niet zo’n behoefte”.
“Als Guus er niet was zou ik er veel minder op uit gaan. Ik ga niet zo gemakkelijk alleen naar een museum of zo. Samen is veel leuker”, vat Jonas samen. “Hoewel ik wel contact heb met mijn broers in Amerika en Engeland en ze af en toe bezoek, is Guus nu al weer bijna zeven jaar een vast contact voor me. Daar ben ik heel blij mee”.