Ervaringen

Angelique de Gunst

Meer dan vijftien jaar contact

Andre en Conny Sparidaens zijn al meer dan vijftien jaar bekende gezichten bij GGz Breburg. Eerst in Dongen en nu in Tilburg. Wat motiveert hen om al zolang op te trekken met hun maatjes?

Fam. Sparidaens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goed aanvullen

Andre: “Ik had een drukke baan als vrachtwagenchauffeur. Te druk bleek uiteindelijk, want op een gegeven moment ben ik geestelijk onderuit gegaan. Zo had ik paniekaanvallen. Daarmee stond mijn hele wereld op zijn kop. Nadat ik weer opkrabbelde, keek ik uit naar een manier om iets met mijn ervaringen te doen. Via een artikeltje waarin vrijwilligers gezocht werden heb ik me aangemeld. Na de kennismaking is gezocht naar een maatje dat goed bij me paste, dat werd Arnold. Dat klikte vanaf het begin”.
“We kunnen elkaar goed aanvullen”, vertelt Arnold daarover. ”Gaandeweg de jaren hebben we dan ook een goede vriendschap ontwikkeld samen”.  

Ook een maatje

Een paar maanden nadat Andre startte als vrijwilliger, haakte zijn vrouw Conny ook aan: “Nadat ik een keer mee geweest ben naar een bijeenkomst, had ik al snel een eigen maatje waar ik jarenlang een vast contact mee heb gehad. Dat is op een gegeven moment gestopt, maar daar kwam een ander maatje voor in de plaats”.

Gezamenlijke activiteit

“Meestal ondernemen we een activiteit met zijn vieren”, vertelt ze. “Soms is dat een uitje, maar we spreken ook gewoon bij ons thuis af. Als iemand jarig is, gaan we uit eten. Normaal zien we elkaar elke veertien dagen”.
“Als dat nodig is verricht ik wel eens hand- en spandiensten”, aldus Andre. “Zo heb ik geholpen toen Arnold verhuisde van Dongen naar Tilburg”.

“Het feit dat de maatjes thuis komen bij de familie, is niet in eerste instantie de bedoeling van de Vriendendienst”, vertelt Anne Marie Buhck, coördinator van de vriendendienst in Tilburg.
“Dit is een voorbeeld hoe een contact door de jaren heen kan groeien, maar het is geen doel of taak op zich!”

Invoelen

Conny is zelf bekend met psychiatrische problemen, waardoor ze goed in kan voelen wat dat betekent voor de maatjes waar zij samen mee optrekken. “Ik heb enkele malen een psychose gehad. Dan trok ik me even terug uit het contact en pakte het daarna weer op. Sinds enkele jaren ben ik stabiel en loopt het contact weer prima”.

Terugkijkend op deze vijftien jaar is iedereen erg tevreden over het verloop. Arnold: ”Het contact is heel eigen en vanzelf en is dan ook meer dan een formeel contact”. Iets wat door Andre en Conny meteen bevestigd wordt.

Nuttige contactavonden

Beiden zijn trouwe bezoekers van de contactavonden die voor alle vrijwilligers georganiseerd worden, ook na vijftien jaar. “Het is toch elke keer weer interessant en de uitwisseling die we hebben met anderen vinden we prettig”. Op dit moment zijn er drie contactavonden per jaar in Tilburg met daarnaast een vrijwilligersfeest.

Nu is er nog geen enkele intentie om te stoppen als vrijwilliger. “Misschien zijn we straks wel het eerste echtpaar dat al twintig jaar een maatjescontact heeft”, blikken ze optimistisch vooruit.